Acccentul PE Sanatate

diabetAstazi este Ziua Mondiala a Sanatatii.
Tema abordata in acest an este diabetul zaharat,o boala care face tot mai multe victime,dar care ar putea fi prevenita printr-un mod de viata sanatos.
Din pacate,in Romania inca discutam despre modul de viata sanatos doar la nivel individual.
Credem ca este momentul ca statul sa se implice mai mult, si prin politici de sanatate corect elaborate sa faca posibil un mod de viata sanatos pentru intreaga populatie.
In acest sens reteau de medici scolari trebuie intarita si pregatita sa participe la o campanie sustinuta pentru contracararea obiceiurilor alimentare gresite si a obezitatii inca de la varste fragede,medicii scolari putand explica parintilor riscul asociat consumului de alimente fast food si al unui mod de viata sedentar adoptat din pacate de tot mai multi copii.
Pentru adulti, propunem infiintarea de centre specializate in corectarea tulburarilor de nutritie .
Incurajarea practicarii sportului pe scara larga este deasemeni un deziderat ce poate fi indeplinit prin crearea de baze sportive diversificate la care sa aiba acces toate paturile sociale.
Consumul de alimente ce produc boli de nutritie trebuie descurajat,folosind marcaje pe etichete care sa avertizeze asupra calitatii lor nutritionale.. In viitor, produsele fast food trebuie supuse unui mecanism de scadere a consumului care sa includa in primul rand educatia tinerei generatii privins abuzul de produse de acest tip,cat si incurajarea prin subventii si facilitati de comercializare pe piata interna a produselor bio autohtone.
Reteaua de medici de familie trebuie stimulata sa isi intensifice rolul de monitorizare al cetatenilor pe care ii au in evidenta,astfel incat cei afectati de boala sa fie diagnosticati cat mai precoce si consiliati medical corect.
Trebuie sa ne aliniem statelor europene cu politici de sanatate coerente ,aplicate cu succes de decenii,si sa actionam pentru sanatatea noastra, a tuturor si implicit pentru viitorul acestui popor!

No comments yet... Be the first to leave a reply!